2023 Aktiviteter

   Aktiviteter 2023

    Översikt

1. Miniatyrmässan, Hotell Anglais Stockholm

Lördag den 18:e mars kl. 10.00 - 15.00

Välkommen till vårens Miniatyrmässa. Här presenterar föreningen bokverket Nolbyn - Värmländskt Hantverk om Berith Bergströms liv och gärning, ge information om verksamheten och rekryterar nya medlemmar mm.

2. Kyrkogårdsvandring, Filipstads kyrka

Fredagen den 12:a maj kl. 14.00 - 16.00

Återigen anordnar föreningen den populära kyrkogårdsvandringen med Carl Jan Granqvist som guide. Ett unikt tillfälle att få en inblick i östra Värmlands intressanta industriella och kulturella utveckling för 100 år sedan genom de betydande personligheter som bott och verkat på orten.

Inbjudna är studenter och lärare från Bergsskolan, Filipstadsbor och en intresserad allmänhet.

 

3. Årsmöte, Rämmens Bygdegård

Söndag 14:e maj kl. 14.00 16.00


Årsmötet sker i Rämmens Bygdegård där det bjuds på sopplunch och därefter besök vid vackra  Kyrkan och kyrkogården. Det ges också möjlighet att besöka vackra Rämens Bruksherrgård som ägs av William Dicksson tillsammans med hans syskon.


Se vidare under fliken Årsmöte 2023


4. Visning Villa Edros

Lördag o söndag 22-23 juli kl. 11.00 - 15.00

Visningshelg med föreläsning och guidning av Carl Jan tillsammans med föreningen har blivit en välbesökt mötesplats där Berith Bergström och hennes två systrars sommarhem öppnas. Beriths miniatyrer presenteras, dels genom Carl Jans egna samlingar dels med donationer till föreningen samt Värmlands Museums deposition av hennes unika sju herrgårdsinteriörer.

5. Kulturevenemang på Stadra Bruksherrgård och teater

Söndag 27:e augusti kl. 11.00 - 16.00

Välkommen till ett kulturevenemang med föreningen BBM i samverkan med Filipstad och Nordmarks Hembygdsföreningar. Bruksherrgårdarnas historik, järnhanteringen och brukens betydelse för bygdens utveckling kommer i fokus. 

Syftet är att lyfta fram östra Värmlands kulturella och industriella utveckling i ett historiskt perspektiv.

6. Miniatyrmässa, Hotell Anglais Stockholm

Lördagenden 14:e oktober.

Här kommer föreningen att kunna presentera bokverket Nolbyn - Värmländskt Hantverk om Berith Bergström, ge information om verksamheten och rekrytera nya medlemmar mm.

7. Hallwylska Palatset, Stockholm

Datum ännu ej fastställt

Under 2023 planeras Berith Bergströms konsthantverk vara en viktig del av en utställning på Hallwylska Museet med fokus på herrgårdinteriörer och praktinteriörer

8. Kristinehamns Museum, Utställning

Datum ännu ej fastställt 

Berith Bergströms konsthantverk kommer att exponeras på Kristinehamns Museum under 2023 - 2024 i samarbete med föreningen Berith Bergströms Minne.

9. Under säsongen 2023 kommer en rad Bokreleaser att genomföras


Föreningens nya praktbok Nolbyn - Värmländskt hantverk kommer presenteras av Carl Jan Granqvist och föreningen på olika kulturella och litterära forum  i Stockholm, Filipstad och Karlstad osv.

Tider och platser meddelas senare.