2024 Aktiviteter

Preliminärt program för 


2024

Vårens Miniatyrmässa


Lördagen den 16 mars kl 10.00 - 15.00 på Hotell Anglais i Stockholm.


Som vanligt presenterar föreningen bokverket Nolbyn - Värmländskt Hantverk samt ger information om verksamheten och rekryterar nya medlemmar mm. Mässan är mycket välbesökt och Berith Bergström ses som miniatyrkonstens "drottning" bland alla tittskåpsentusiaster!


Kristinehamns Historiska Museum


Onsdagen den 24 april kommer Carl Jan Granqvist tillsammans med föreningen att göra en presentation och föreläsning med bildspel om Berith Bergströms konstnärskap. Utställningen har temat "Berith Bergströms tittskåp och miniatyrer från östra Värmland" och pågår under våren fram till 27 april.

Adressen är Södra Hamngatan 1 a, i Kristinehamn.

Besök gärna den sevärda utställningen!

Kyrkogårdsvandring Filipstads kyrka


Fredagen den 24 maj, kl 14.00 - 16.00

Återigen anordnar föreningen en kyrkogårdsvandring med Carl Jan Granqvist som guide. Ett unikt tillfälle att få inblick i östra Värmlands intressanta industriella och kulturella utveckling för 100 år sedan genom de betydande personligheter som bott och verkat på orten. Inbjudan till Filipstadsbor och allmänhet samt studenter och lärare från Bergsskolan, Skogsskolan, Restauranghögskolan och Spångbergsgymnasiet.

Årsmöte i Karlstad


Söndagen den 26 maj, kl 14.00 - 16.00

Den här gången sker årsmötet på Värmlands Museum och kanske en titt på Berith Bergströms fantastiska gobeläng. Efter årsmötet blir det guidning på Lars Lerins Sandgrund av Lerins konst med särskilt fokus på hans akvareller av dockskåp, där ett helt rum är fyllt med färska akvareller av dockskåpsinteriörer - spännande! Årsmötet är föreningens viktigaste forum med tillfälle att träffa styrelsen och andra medlemmar, komma med synpunkter, välja styrelse, få information om föreningens ekonomi etc. Särskild kallelse till årsmötet kommer.

Villa Edros


Visningsdagar lördag 20 juli och söndag 21 juli, kl 11.00 - 15.00

Visningshelg med föreläsning och guidning av Carl Jan tillsammans med föreningen har blivit en välbesökt mötesplats där Berith Bergström och hennes två systrars sommarhem öppnas. Beriths miniatyrkonst och miniatyrmöbler presenteras, dels Carl Jans egna samlingar jämte donationer till föreningen samt Värmlands Museums deposition av hennes sju unika herrgårdinteriörer. 

Lesjöfors Museum och Herrgård


Kulturevenemang söndag den 25 augusti , kl 11.00 - 16.00

Ett fängslande besök på nostalgimuseet där maskin och människa, samt samhälle och individ visas upp. Intressant föreläsning om Lesjöfors historik, järnhanteringen och brukets betydelse för bygdens utveckling.

Eventet sker som tidigare i samverkan med Filipstad och Nordmarks Hembyggsföreningar. Syftet är att lyfta fram bergslagen och östra Värmlands kulturella och industriella utveckling i historiskt perspektiv.

Oktober


Höstens Miniatyrmässa på Hotell Anglais i Stockholm som anordnas av Minatyrsällskapet och som alltid välkomnar och hyllar Berith Bergströms konstnärskap där tittskåpen, interiörerna och gestaltningen med dockor är särskilt fascinerande - "man hör till och med vad figurerna säger".

(Datum ännu inte bestämt av Miniatyrsällskapet).

Hallwylska Palatset i Stockholm


Utställning

Under hösten 2024 planeras en exposé av Berith Bergströms konsthanverk, vilket kan bli en viktig del av en utställning på Hallwylska Museet med fokus på herrgårdinteriörer och praktminiatyrer. Den högklassiska österrikiska hantverksutbildningen Winer Werkstätte, där Berith studerade på 1920-talet, kommer även att vara omnämnd på utställningen.

Information om tidpunkt meddelas senare.

Under säsongen 2024...


kommer bokverket Nolbyn - Värmländskt Hantverk att presenteras av Carl Jan Granqvist och föreningen på olika kulturella och litterära forum i Stockholm, Filipstad och Karlstad osv.

 

Tider och platser meddelas under hand.

Bli medlem i Föreningen Berith Bergströms Minne


En person 150 kr/år

Två personer på samma adress 200 kr/år


PlusGiro Nordea 555 825-9 (Clearingnummer 9960)

Skriv: namn, adress, telefon nr och mailadress.


Swish nr 1234479432

Skriv ditt namn och mailadress i meddelanderutan på betalningen.