2024 Lesjöfors museum

Kulturevenemang 

Lesjöfors Museum och Bruksherrgård

Söndag den 1 september

Kl. 14.00 – 17.30


Föranmälan till evenemanget görs senast måndagen den 26 augusti helst via mail (bbm.torhild.winnberg@gmail.com) eller mobil 0708-91 27 14. Entré-avgiften är 150 kr till föreningen som erläggs på plats vid museet (då ingår gruppentrén till museet). Betalning sker med Swish, kontant eller PlusGiro (inbetalningsavi fås vid entrén). 


Lesjöfors dagens tema är Bergslagen och östra Värmlands kulturella och industriella utveckling i ett globalt och historiskt perspektiv. Arrangemanget sker som tidigare på initiativ av Föreningen Berith Bergströms Minne i samverkan med Filipstad och Nordmarks Hembygdsföreningar. Ferlin Sällskapets medlemmar kommer att bjudas in. 


Det blir ett besök på industrimuseet där nostalgi genomsyrar kreativiteten för att berätta om människan, maskinen samt samhällets utveckling. Föreläsning om Lesjöfors historia och järnhantering samt brukets betydelse för östra Värmlands utveckling men även för svenskt näringslivs tillväxt. Museet tillhör idag Värmlands Museum och ger en god beskrivning av generationers arbete och levnadsvillkor i detta brukssamhälle.

Program:

 

14.00 - 14.45  Samling vid entrén till Lesjöfors Museum, vid regn i kaféet. Axel Fornander berättar om bakgrunden till Lesjöfors Bruk och bruksdisponent Gustaf Ekman. Jan Vennerström berättar om legendaren bandybaronen Gerhard de Geer. 

 

14.45–15.45

Guidning och rundvandring i Lesjöfors Museum av personalen. Larseric Vänerlöf, curator och initiativtagare till museet, medverkar. Kaféet är öppet under rundvandringen.

 

16.00–17.30  Afternoon Tea på Lesjöfors Bruksherrgård. Värd och guidning av bandybaronens barnbarn Louis de Geer.